Heel Europa gaat gebukt onder de hitte. De brandweer is overal druk met het blussen van natuurbranden en het lijkt er niet op dat lagedrukgebieden het continent helpen afkoelen.
Maar de hoge temperaturen brengen meer problemen met zich mee dan bosbranden en watertekorten: in Duitsland ontploffen er nu bommen uit de Tweede Wereldoorlog.
Vorige week probeerde de Duitse brandweer een brand te blussen ten zuidwesten van Berlijn, maar de brandweerlieden werden extra uitgedaagd doordat er nog decennia oude bommen onder de grond lagen.
Ze konden daardoor het bos niet in, dat op zo’n 35 kilometer afstand van Berlijn ligt. Ze dachten dat er door de hitte van de vlammen al een paar bommen waren ontploft en vreesden voor meer explosies.
Pas een kilometer voor het dorpje Fichtenwald lukte het de brandweer om het vuur tegen te houden. Met een speciale tank die de brandweer in Duitsland soms gebruikt om in extreme omstandigheden branden te blussen. Met de Feuerlöschpanzer, gebouwd op het frame van een tank uit het leger, lukte het de brandweer om veilig in de buurt van de vlammen te komen.
De brand is waarschijnlijk ontstaan door een brandende sigaret. Het vuur leverde ook veel problemen op op de weg, maar uiteindelijk kond het na vier dagen geblust worden. Op 30 juli kwam er eindelijk geen rook meer uit het bos.
Maar inwoners van Fichtenwalde zijn niet de enigen die zijn blootgesteld aan het gevaar van de bommen.
De hittegolf zorgt er in Duitsland ook voor dat het water in de Elbe zo laag staat, dat er steeds meer munitie uit de Tweede Wereldoorlog bloot komt te liggen. Volgens het ANP liet de politie weten dat alleen in de afgelopen week al in de deelstaat Saksen-Anhalt op 21 plekken bij de Elbe granaten, mijnen of andere springstoffen zijn gevonden.
Bij de stad Maagdenburg staat het peil van de Elbe door de aanhoudende droogte slechts enkele centimeters hoger dan in 1934. Toen werd met een peil van 48 centimeter de laagste waterstand ooit gemeten.
Volgens een woordvoerder van de politie wordt de meeste munitie gevonden door mensen die langs de oevers van de rivier lopen, over delen waar normaal gesproken water staat. Maar sommige mensen zijn er bewust naar op zoek gegaan. "Dat is verboden en gevaarlijk", zei de woordvoerder.
De hitte houdt nog wel even aan
Het lijkt er niet op dat het snel afkoelt, en in Nederland duurde een regionale hittegolf nog nooit zo lang als dit jaar. Weerstations in het Gelderse Deelen en het Brabantse Gilze-Rijen passeerden vrijdagochtend om 09.10 uur als eersten de grens van 25 graden, waarmee het daar officieel de 23e dag van de regionale hittegolf is. Dat melden Weeronline en Weerplaza.
Bij andere weerstations in Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Twente kan een record vrijdag volgens Weeronline niet uitblijven. Vrijdagmiddag wordt het er 33 tot zeer lokaal 36 graden.
Tot vrijdag was de regionale hittegolf van 10 tot en met 31 juli 1994 in Arcen met 22 dagen de langste ooit gemeten in Nederland.
Dat zorgt voor heel wat problemen. Zo is het aantal vervuilde zwemwateren is de afgelopen drie jaar sterk toegenomen, meldt de NOS. Uit meerjarencijfers van de provincies blijkt dat er dit jaar tot nu toe al 150 zwemwaarschuwingen zijn, tegenover 77 in 2016.
Het aantal waterschappen met problemen met de waterkwaliteit, vooral vissterfte, is sinds vorige week verdubbeld. Hitte speelt een belangrijke rol bij de vervuiling door blauwalg. Blauwalgdeskundigen verwachten dat de toename van vervuild water de komende jaren doorzet, doordat meer hete zomers worden verwacht.
In mediterraanse landen kan het kwik de komende dagen stijgen tot wel 40 graden. Italië heeft daarom in het midden en het noorden van het land code rood afgegeven. En in Portugal staan 11.000 brandweerlieden en 56 blusvliegtuigen paraat.
Toch wordt Spanje waarschijnlijk het zwaarst getroffen. Wel 27 van de 50 provincies staan 'extreme risico's' te wachten door de hoge temperaturen. En in Griekenland zijn er al 91 mensen overleden door bosbranden.
In Zwitserland moeten honden speciale sokken dragen tegen de hitte. De grond voelt veel warmer aan bij tropische temperaturen. Als het 30 graden is, kan de temperatuur van het asfalt gemakkelijk oplopen tot 55 graden. Mensen hebben daar dankzij schoenen geen last van, maar honden wel. Ondertussen waarschuwt de Noorse politie automobilisten omdat herten nu in tunnels gaan schuilen voor de hitte.
In Zweden gebruikt de brandweer intussen wel heel bijzondere technieken om de natuurbranden te blussen. Daar heeft een Gripen-gevechtsvliegtuig een bom afgeworpen op de brand.
Er woedde een brand op een militair schietterein en de brandweer kon niet in de buurt komen door explosiegevaar. De munitie die op het terrein ligt kan, net zoals in Duitsland, spontaan ontploffen door de hitte. Ook blusvliegtuigen konden daarom niet boven het gebied vliegen.
Door een bom op de brand te werpen, hoopte de brandweer dat de brand even geen lucht meer kon krijgen door de drukgolf. Dat werkte: tot op 100 meter van de inslag werden de vlammen gedoofd.
De brandweercommandant is tevreden. "We zien het echt als laatste redmiddel als er verder niets meer mogelijk is."